Het label Beter Voor Iedereen, dat is meer dan een product met betere voedingsbestanddelen. Het is ook een benadering die de biodiversiteit ondersteunt, wat het milieu, de mens én de dieren ten goede komt.
Moderne kweekmethodes hebben de samenstelling van veevoer grondig gewijzigd, wat gevolgen heeft voor de voedingswaarde van hun producten … en voor onze eigen voeding. Maar er is meer!
Los van hoe zij het uitzicht van ons platteland veranderen, hebben zij ook een impact op de biodiversiteit. De grote monoculturen van maïs en soja eisen hun tol. Het evenwicht in de bodem en in de voeding voor mens en dier is erdoor verstoord, en er ontstaat een onevenwicht in de verhouding tussen de essentiële omega 6- en omega 3-vetzuren. Dit onevenwicht ligt mee aan de basis van talloze zogenaamde beschavingsziektes …
Lees ook dit: De heilzame werking van lijnzaad, van in de trog tot op je bord
Biodiversiteit, bladgroen en omega 3
Hoe kon de vervanging van groenvoedergewassen door maïs en soja leiden tot zo’n disproportioneel gestegen inname van omega 6 (linolzuur) ten nadele van omega 3 (alfa-linoleenzuur)? Omdat de vetten in maïs en soja veel omega 6 bevatten.
Gras en andere groenvoedergewassen bevatten daarentegen veel omega 3. Alfa-linoleenzuur is een belangrijk bestanddeel van de membranen in gewassen die tijdens de chlorofyl- of bladgroensynthese in bloei staan (chlorofyl is het pigment dat gras zijn groene kleur geeft). Dit is ook het geval bij postelein, een “wild gewas” dat heel aanwezig is in het eetpatroon op Kreta …
Biodiversiteit, soja en milieu
De Franse vereniging Bleu-Blanc-Cœur, in België bekend onder de naam Beter Voor Iedereen, wil met name de diversiteit terug naar onze velden brengen, wat zal zorgen voor rijkere bodems en monoculturen en pesticiden een halt zal toeroepen. Biodiversiteit op onze velden, dan spreken we over gras, luzerne, lijnzaad, lupine, erwten, paardenboon … En dankzij deze gewassen gaat de CO2-voetafdruk van eindproducten zoals vlees en eieren naar omlaag.
Bovendien beperken de vereniging en haar leden sterk het gebruik van ingevoerde (en doorgaans genetisch gemanipuleerde) soja. Ze koesteren de ambitie om het gebruik ervan tegen eind 2022 geheel te verbieden. Uiteindelijk willen zij enkel werken met granen en gehele planten: dus geen palmolie of derivaten daarvan, en geen chemische additieven.